فضای مجازی به ارتقاء و توسعه خدمات حوزه بهداشت و سلامت یاری کند
به گزارش وبلاگ عینک مرکوری، قدرت اخوان اکبری عصر شنبه در نشست با خبرگزاری ها و فعالان فضای مجازی اردبیل با تشریح وظایف دانشگاه در حوزه های آموزشی، پژوهشی، خدماتی و... افزود: ارائه خدمات گسترده به تک تک افراد جامعه عمده تفاوت دانشگاه علوم پزشکی با سایر دستگاه ها است.

وی با بیان اینکه دانشگاه علوم پزشکی وظیفه و ماموریت های گسترده ای دارد، با برشمردن وظایف حوزه های مختلف این دانشگاه توضیح داد: در بحث آموزشی و تربیت پزشک و نیروهای متخصص در بخش بهداشت و سلامت دانشگاه بزرگترین و حساس ترین شبکه آموزشی را داشته و در بخش درمان وظایف سنگین و سیعی دارد که حتی یک ثانیه تعطیلی ندارد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اردبیل فراگیری حوزه درمان را به ابعاد تک تک افراد جامعه دانست و یادآور شد: به این بخش باید فوریت های پزشکی، حوادث غیرمترقبه، تصادفات و... را که دانشگاه علوم پزشکی در آن نقش ارزنده ای ایفا می نماید، افزود.
برخی ایرادات در مقابل حجم خدمات ارائه شده ناچیز است
وی حوزه معاونت غذا و دارو را از دیگر بخش های دارای وظایف حساس و وسیع در جامعه برشمرد و ادامه داد: نظارت بر فراوری و عرضه موادغذایی و دارویی که با سلامت عمومی جامعه رابطه تنگاتنگی دارد، بر عهده این بخش بوده که در کنار آن ارائه مجوزها را نیز برعهده دارد.
اخوان اکبری تاکید نمود: با این اوصاف دانشگاه علوم پزشکی یکی از وسیع ترین دستگاه های خدمات دهنده به مردم بوده که از گستردگی و تنوع خدمات بسیار زیادی برخوردار است، تحت این شرایط ممکن است اشکالات و نقص هایی در ارائه برخی خدمات بروز و دیده گردد که در مقابل حجم خدمات و اقدامات اجرا شده ناچیز است.
وی با بیان اینکه نباید برخی ایرادات جزئی در خدمات ارائه شده از سوی برخی افراد و بنا به هر دلیلی به عاملی برای مایوس کردن شهروندان از حوزه درمان و سلامت تبدیل گردد، متذکر شد: بی شک دانشگاه به کیفی تر شدن خدمات تاکید داشته ضمن اینکه اعتقاد داریم بسیاری از موارد و ایرادات مطرح شده یا به دلیل برداشت نادرست و یا عدم تبیین درست و یا بدون توجه به مباحث فنی طرح می گردد.
نقش فضای مجازی در ترویج فرهنگ سلامت و بهداشت
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اردبیل با بیان اینکه بی شک دانشگاه این مسائل را ریزتر و بهتر آنالیز و مورد عمل قرار می دهد، بیان داشت: در بسیاری از این موارد و ایرادات طرح شده پاسخ تخصصی و فنی دانشگاه دریافت نشده و یا با تاخیر صورت می گیرد و بی شک تاثیرگذاری لازم برای اقناع جامعه را نخواهد داشت.
وی با بیان اینکه اعتقاد داریم که نقد و انتقاد سالم و بدون غرض از خدمات ارائه شده حق مردم و رسانه ها است، اما باید در برخی موارد پاسخ دانشگاه نیز دریافت و نشر یابد، یادآور شد: برای تحقق این مهم بهره گیری از فضای مجازی به دلیل گستردگی روزافزون باید مورد تاکید قرار گیرد.
اخوان اکبری افزود: براین اساس کوشش خواهیم کرد در بحث توسعه و ارائه مطلوب تر و کیفی تر خدمات به شهروندان ارتباط خود را به شبکه های اطلاع رسانی و فضای مجازی استان افزایش دهیم.
وی این ارتباط دو سویه مستمر را عاملی برای انتقال سریع شکایات و انتقادهای مردمی از یک سو و از سوی دیگر موجب بهبود و ارتقا خدمات دانست و اضافه نمود: علاوه بر این، ترویج فرهنگ سلامت و بهداشت یکی از اولویت های دراز مدت دانشگاه در بهره گیری از فضای مجازی است.
منبع: خبرگزاری مهر