نقش سبد غذایی سالم در سلامت و تشریح 6 زیرگروه غذایی

به گزارش وبلاگ عینک مرکوری، نایب رئیس انجمن تغذیه ایران، با تاکید بر اینکه مصرف اقلام موجود در سبد غذایی سالم برای تمام گروه های سنی ضروری است، شش گروه غذایی را به شکل کامل معرفی کرد.

نقش سبد غذایی سالم در سلامت و تشریح 6 زیرگروه غذایی

به گزارش وبلاگ عینک مرکوری به نقل از ایسنا، دکتر مجید حسن قمی با بیان اینکه سبد غذایی مطلوب حاوی کالری(درشت مغذی ها) و ریز مغذی های لازم و ضروری برای هر یک از گروه های سنی است که باید به صورت روزانه مصرف گردد، گفت: سبد غذایی مطلوب برای همه گروه های سنی شامل بچه ها 2-1 سال، بچه ها 6-3 سال، افراد 18-3 سال و گروه سنی بزرگسالان 60-18 سال و گروه سنی 60 سال به بالا که سالمندان محسوب می شوند، به طور جداگانه تعریف شده است. یک سبد غذایی جداگانه نیز برای گروه مادران باردار تنظیم شده است.

وی اضافه کرد: به تازگی گروه های غذایی را به 6 گروه تقسیم می نمایند که برای حفظ سلامتی فردی ضروری است هر فرد در حد کفایت از هر یک از این گروه ها استفاده کند. دریافت های ناکافی، رژیم های غیر اصولی مانند رژیم های تک محصولی، حذف میوه و سبزیجات و اقداماتی از این قبیل سبب بروز اضافه وزن و چاقی، سوء تغذیه و بیماری های زمینه ای و تضعیف سیستم ایمنی خواهد شد.

وی گروه نان و غلات را شامل انواع نان، غلات کامل مثل گندم، جو، جوی دوسر، برنج و انواع ماکارونی مانند

لازانیا، رشته فرنگی، رشته پلویی و رشته آشی معرفی کرد و ادامه داد: مواد غذیی این گروه بیشتر نقش تأمین انرژی بدن را به عهده دارند و حاوی فیبر، ویتامین های گروه B و پروتئین ها نیز هستند. مقدار توصیه شده این گروه 6 تا 11 واحد در روز بسته به احتیاج های فردی است و بهتر است حداقل نیمی از نان و غلات روزانه سبوس دار باشد.

قمی در مورد گروه سبزی ها، اضافه کرد: این گروه شامل بسیاری از سبزی ها از جمله سبزی های سبز رنگ مثل سبزی خوردن، صیفی جات و سبزی های نشاسته ای مثل باقلا است. این گروه تأمین نماینده املاح و ویتامین های مورد احتیاج بدن از جمله ویتامین ث، پیش سازهای ویتامین A، کلسیم، منیزیم و همچنین منبع مهم تأمین نماینده فیبر به شمار می رود. مقدار توصیه شده از این گروه 3 تا 5 واحد در روز است. کمپوت های خانگی بدون شکر و میوه های خشک هم در این گروه قرار می گیرند.

وی در ادامه به اهمیت تغذیه از گروه میوه ها اشاره و تاکید نمود: این گروه شامل انواع و اقسام میوه ها است و در تأمین فیبر، ویتامین ث، پتاسیم، پیش ساز ویتامین A نقش دارد و فاقد سدیم، چربی و کلسترول است. مقدار توصیه شده از این گروه 2 تا 4 واحد در روز است. آب میوه های طبیعی و کمپوت های خانگی بدون شکر یا کم شیرین و میوه های خشک هم در این گروه قرار می گیرند.

وی اضافه کرد: گروه غذایی تخم مرغ و گوشت نیز شامل گوشت قرمز، گوشت ماکیان، ماهی و تخم مرغ و سایر ماکیان است. این گروه نقش مهمی در تأمین پروتئین مورد احتیاج بدن دارد. مواد غذایی این گروه دارای آهن، روی و بعضی از ویتامین ها نیز هست. میزان توصیه شده از این گروه 2 تا 3 واحد در روز و کم چرب است.

این متخصص تغذیه درباره گروه لبنیات، اظهار کرد: این گروه شامل شیر، ماست، پنیر، دوغ و کشک است. گروه لبنیات بهترین منبع تأمین نماینده کلسیم هستند، همچنین در تأمین پروتئین، ویتامین B12، ویتامین A و B2 نقش دارند. مقدار توصیه شده از این گروه 2 تا 3 واحد در روز و کم چرب است.

وی با تاکید بر اینکه حبوبات از جمله مواد غذایی مفیدی هستند که هم از نظر کربوهیدرات و هم پروتئین غنی هستند، توضیح داد: حبوبات هر گاه همراه غلات مصرف شوند می توانند به جای گوشت، مرغ و ماهی یک منبع خوب پروتئینی برای بدن تامین نمایند. حبوبات شامل نخود، لوبیا، عدس، باقلا، لپه، ماش و مغزها شامل پسته، بادام، فندق، گردو، بادام زمینی و بادام هندی هستند.

وی با بیان اینکه یک دسته دیگر از مواد غذایی هستند که به توجه زیادی احتیاج دارند و مصرف آنها تقربیا به عنوان بمب کالری و کیفیت پایین مواد مغذی در حداقل ممکن توصیه شده است، گفت: این گروه که به آن گروه متفرقه گفته می گردد، شامل چربی ها، روغن ها و شیرینی ها است. این گروه به دلیل آنکه اغلب در مقادیر کم، کالری زیادی تأمین می نمایند قابل توجه هستند اما چون دارای مواد مغذی کمی هستند مصرف آنها در کمترین حد توصیه می گردد. این گروه شامل کره، مارگارین، سس سالاد، روغن ها، مایونز، خامه، پنیر خامه ای، سرشیر، چیپس و مواد قندی مثل شکلات ها، آب نبات، شیرینی، کیک، نوشابه، شربت، ژله، دسر، مربا، شکر و عسل است.

وی در پایان گفت: متخصصان تغذیه معتقدند، سبد غذایی خانواده باید تامین نماینده تمامی احتیاجهای سلولی بدن افراد در شرایط سنی، جنسی و فیزیولوژیک باشند که برای تامین این احتیاجها حداقل 50 ماده غذایی باید به بدن برسد تا در نتیجه آن سیری در سطح سلولی اتفاق بیفتد و تمامی بافت ها و ارگان های مختلف بتوانند عملکرد بهینه ای داشته باشند. این در حالی است که افزایش قیمت مواد غذایی از قبیل گوشت و لبنیات و حتی میوه موجب حذف یا کم رنگ شدن این اقلام در سبد غذایی بعضی خانواده ها شده است.

منبع: جام جم آنلاین

به "نقش سبد غذایی سالم در سلامت و تشریح 6 زیرگروه غذایی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نقش سبد غذایی سالم در سلامت و تشریح 6 زیرگروه غذایی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید